SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

cukier we krwi

  • [...] miało najmniejsze odniesienie do ogółu populacji? Nie! Nikt nie powiązał słodzików z cukrzycą. Najprawdopodobniej osoby, którym nie wystarczają słodziki, sięgają także po cukier i to tłumaczy zafałszowanie wyników różnorakich badań. Drugie wyjaśnienie to fakt, iż osoby otyłe często są narażone na cukrzycę i chętnie korzystają ze słodzików. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8208 Data: 2019-04-06 08:56:58
  • [...] bulwiastych) - 0,004 PPM, 0,07 mg/kg owoce hodowane w ogrodzie - 0,108 PPM owoce - 0,031 PPM oleje, tłuszcze - 0,015 PPM (np. margaryna 0.025 mg/kg, masło 0,06 mg/kg) cukier - 0,008 PPM napoje i woda - 0,004 PPM Na podstawie:  Czy da się pozbyć toksyn? Niestety, nawet jeśli substancja jest naprawdę szkodliwa, „dieta detoksykacyjna” nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3389 Data: 2019-07-23 08:37:56
  • [...] chodzi tylko o ilość energii (kilokalorii), ale też o proporcje tłuszczów, węglowodanów i białek. Decydujące znaczenie ma też kinetyka węglowodanów, czyli to jak szybko dany cukier pojawia się we krwi lub w np. w wątrobie (celowo upraszczam to zagadnienie, ponieważ skrobia podlega bardziej złożonym przemianom w ustroju).  Co zapamiętać? [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6107 Data: 2020-10-27 08:45:53
  • Insulinooporność to nie tylko objaw, ale raczej proces zaburzeń homeostazy glukozy. Dlatego sprawia takie duże problemy diagnostyczne i walka z nią stanowi duże wyzwanie dla współczesnej medycyny. Co oznacza wysokie stężenie trójglicerydów we krwi? Jeśli chodzi o stężenie trójglicerydów (triglicerydów; TG), to norma dla kobiet wynosi od 35 do 135 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7041 Data: 2020-11-28 09:28:01
  • Słodziki: które są naturalne, a które sztuczne?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Na początku warto wyjaśnić, iż kryterium czy dany związek ma pochodzenie naturalne, czy syntetyczne, ma drugorzędne znaczenie. W ostatnich kilkudziesięciu latach poznaliśmy setki naturalnych trucizn, niektóre są równie skuteczne, jak opracowana przez człowieka broń masowego rażenia (np. chemiczna). Wspomniany termin jest eufemizmem. Podsumowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2135 Data: 2020-12-09 08:57:56
  • [...] od tysięcy lat w środkach spożywczych i leczniczych. Jest również znana, jako "słodki korzeń". Korzeń lukrecji zawiera związek, który jest około 50 razy słodszy, niż cukier. Jest stosowany w medycynie wschodniej i zachodniej w leczeniu różnych chorób, przy czym nie zawsze jest to działanie dobrze udokumentowane (przeziębienia, schorzenia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16709 Data: 2019-05-10 10:06:15
  • Dieta wegańska jest coraz popularniejsza. Wiele restauracji oferuje dania dla wegan, w sklepach znajdziemy dedykowane działy, a w Internecie mnóstwo inspiracji kulinarnych. Mimo to niektórzy nadal uważają, że "wegański" to skrót od "wegetariański" albo że bycie weganinem oznacza jedzenie tylko sałatek. Warto by było wyjaśnić niektóre kwestie. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1179 Data: 2021-06-28 19:57:51
  • Czy dieta ketogeniczna jest zdrowa?

    Artykuł
    Pogromcy Mitów

    Z dietami bazującymi na dostarczaniu większości energii z tłuszczu jest związanych wiele kontrowersji. Niektórzy sugerują, iż powodują one miażdżycę, że konsumpcja cholesterolu zawartego w pożywieniu jest szkodliwa dla zdrowia, że wskutek stosowania tych diet wzrasta ilość LDL itd. Na chwilę obecną brak przekonujących dowodów na temat [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 17672 Data: 2017-11-21 10:16:33
  • Czy alkohol tuczy? Fakty i mity!

    Artykuł
    Odchudzanie

    [...] słodzonych, a 30% z pożywienia o stałej konsystencji. Wyniki: po 10 tygodniach grupa cukru stołowego zwiększyła dzienną podaż energii o 1.6 MJ/D, czyli o 382,1 kcal, z tego cukier stanowił aż 28%, jednocześnie spadła ilość dostarczanych tłuszczów i białek, grupa słodzików zmniejszyła dzienną podaż cukru, grupa cukru zwiększyła masę ciała o 1.6 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11525 Data: 2019-01-19 14:01:33
  • Glikogen VS trening na czczo

    Artykuł
    Pogromcy Mitów

    Glikogen i trening na czczo nadal są tematem, o którym większość ludzi nie wie zbyt dużo. Niestety, dotyczy to również autorów artykułów na portalach, Facebooku czy forach dyskusyjnych. Poniżej opiszę typowe nieprawdziwe stwierdzenia i błędne porady dotyczące treningu aerobowego i interwałowego, które wynikają z braku zrozumienia szlaków [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9285 Data: 2017-07-03 13:02:18
  • [...] szkodliwą dla zdrowia margarynę lub inne, również kontrowersyjne pod względem wpływu na ustrój człowieka oleje roślinne. Inni sądzą, że przyczyną wszelkich chorób jest cukier. Kiedyś modne było rezygnowanie z pieczywa. Czytałem wiele artykułów, w których bezbłędnie i u każdego na podstawie paru poszlak „diagnozowano” oporność insulinową. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15123 Data: 2018-03-20 08:00:57
  • Węglowodany proste - charakterystyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Cukry proste nazywają się tak, ponieważ nie rozpadają się już na prostsze związki (fachowo mówi się, iż nie ulegają hydrolizie do prostszych związków). Dla odróżnienia cukier stołowy (dwucukier) składa się z cząsteczki glukozy i fruktozy, a taka budowa może być przyczyną licznych, negatywnych skutków dla człowieka. Podobnie wygląda kwestia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4218 Data: 2018-09-27 12:05:17
  • [...] problemu stężenia insuliny może być dieta, w której unika się produktów wysokoprzetworzonych zawierających duże ilości cukrów prostych lub dwucukrów (sacharoza, klasyczny cukier i jego tańsze zamienniki, takie jak syrop glukozowo-fruktozowy) oraz szkodliwe dla człowieka tłuszcze (szczególnie trans). Osoby mające problemy z kontrolą glikemii [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3611 Data: 2018-10-13 12:15:47
  • [...] tytoniowych) poprzez pokazywanie przykładów jednostkowych. Na zakończenie Prawdopodobnie identyczne skutki dotyczą sięgania po wysokoprzetworzone produkty bogate w cukier, syrop glukozowo-fruktozowy lub ich odpowiedniki. Ponadto w badaniu przekrojowym w Kanadzie, naukowcy odkryli, że wyższe spożycie ultraprzetworzonej żywności było [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2562 Data: 2021-02-26 09:12:15
  • [...] wątków, gdyż taka praca miałaby kilkaset stron. Celowo spłyciłem i uprościłem niektóre kwestie, aby artykuł mógł być łatwiej zrozumiany. Dieta redukcyjna: owoce i warzywa vs cukier Pewien człowiek twierdził, iż zjada duże ilości owoców, a pozbywa się tkanki tłuszczowej. Oczywiście, jest to możliwe – kwestia dziennego ustawienia bilansu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7572 Data: 2017-11-15 09:52:41
  • [...] książce - „Z daleka od mleka””. Nie ma żadnych dowodów na to, by umiarkowane spożycie mleka wywoływało wiele poważnych chorób. Z pewnością w nadmiarze szkodliwe są: alkohol, cukier, fruktoza, glukoza, mięso przetwarzane w wysokiej temperaturze czy najróżniejsze hormony. Co udało się ustalić?  Mleko może mieć wpływ na wcześniejsze występowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13256 Data: 2018-01-22 19:00:03
  • [...] metaboliczną cukru stołowego, miodu czy syropu glukozowo-fruktozowego. Jerzy Zięba: „Przy czym, znacznie łatwiej przybieramy na wadze, stosując fruktozę, niż cukier?”. Nic na to nie wskazuje. W wątrobie człowieka 50% fruktozy jest konwertowane do glukozy, 25% do mleczanów i ~15% do glikogenu. Fruktoza może wywoływać większe [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4045 Data: 2019-03-09 09:15:22
  • [...] nawet białka serwatkowe lub chaotycznie dostarczane odżywki węglowodanowo-białkowe (gainer, bulk) lub same węglowodany (vitargo, carbo, maltodekstryny, glukoza, fruktoza, cukier, miód itd.). Musisz mieć choć zarysy diety. Prawie wszyscy zawodnicy osiągający dobry poziom odtłuszczenia, restrykcyjnie pilnując swoich proporcji węglowodanów, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8429 Data: 2018-12-23 15:20:59
  • Wiele osób myśli, że problem ich nie dotyczy, jednak w USA stan przedcukrzycowy ma jeden na trzech dorosłych. Jeśli ktoś wyobraża sobie, iż sytuacja zdrowotna w Polsce jest lepsza niż w USA, to chciałbym wyprowadzić te osoby z błędu. Przez ostatnie lata przejęliśmy negatywne wzorce żywieniowe oraz te dotyczące spędzania wolnego czasu.  Doustne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 759 Data: 2021-05-21 07:47:37
  • Jeśli powszechność nadwagi i otyłości nie odwróci swojej tendencji wzrostowej, już niedługo z zaburzeniami zdrowotnymi związanymi z masą ciała borykać może się nawet miliard ludzi na świecie. Konsekwencje tego stanu są uciążliwe nie tylko dla samych osób z problematyczną nadwagą, ale dla całego społeczeństwa, gdyż koszty opieki zdrowotnej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1634 Data: 2023-08-04 11:56:31